Klövsjö - Sveriges vackraste by

Mitt i fjällen - centralt i landet.

Klövsjö är utsedd till Sveriges vackraste by och det är inte svårt att förstå varför. Här finner du den sagolikt vackra fjällnaturen året om. Från höstens färgprakt, via vinterns gnistrande till våren och sommarens livgivande. Klövsjö ligger i Bergs kommun i Jämtlands län. Gränsen till Härjedalen korsar du på vägen till Vemdalen.

Närmaste flygplats och tågstation med anslutning till Stockholm hittar du ca 1 timmes bilfärd norrut i Östersund.

För självhushållet har du Ica Klövsjö som också är ombud för ATG, Systembolaget och Svenska Spel, bara fem minuters bilfärd från Fjällcampingen i Klövsjö. I anslutning till Ica finns en Preem tankstation.

Historien går långt tillbaka. Den äldsta byggnaden härstammar ifrån början av 1600-talet. Sannolikt vandrade många pilgrimer genom Klövsjö på väg till Sankt Olafs grav i Nidaros, idag Trondheim. Nuvarande kyrkan i Klövsjö byggdes 1795. Man har bevarat den manuella klockringningen, något som är unikt idag.

Idag bor det ungefär 430 personer i Klövsjö. Intresset för inflyttning är starkare än för utflyttning. I byn finns dagis, förskola och grundskola upp till årskurs 6.

Avsaknaden till tungt trafikerade vägar i byn gör att många barn väljer utomhusaktiviteter istället för dator och TV. Närheten till skidbackarna har också fostrat många duktiga idrottsutövare.

370b aktiviteter redyta1